Szociálisak vagyunk

SZIN-blog

SZIN 2010

0. nap

1. nap

2. nap

3. nap

SZIN 2007-2009

eXTReMe Tracker

Friss hozzászólások

  • .Bigyó.: Köszi ezeket az infókat, remélem, jövőre is belefutunk! Meglehetősen jó az ízlése :) (2010.08.30. 20:32) Záróra - SZIN 2010 recap
  • Telepi János: A kék elefántot idén először a budapesti Szabadság téren láttam a Rogán-féle ingyenfeszten (Belvár... (2010.08.30. 15:04) Záróra - SZIN 2010 recap
  • mandrake: @dánielisonfire: Nice saving :) Semmi gáz. (2010.08.30. 03:44) Kétballábas
  • dánielisonfire: Sziasztok SZIN-Blog team! Én a Chasing Rainbows együttes énekese vagyok és az egész banda nevében ... (2010.08.29. 15:08) Kétballábas
  • .Bigyó.: A blogot nem említették meg, csak a szavazókat, ezért savanyú a szánk íze egy cseppet. De sebaj, o... (2010.08.29. 13:42) Kétballábas
  • Jumi: Nekem igazán tetszett a SZIN és a sikeresen bejutó Chasing Rainbows zenekar is. DE nem értek egyet... (2010.08.29. 12:32) Kétballábas
  • .Bigyó.: Érdekelné a szerkesztőséget, hogy ezt a konzekvenciát miből vontad le. A véleményt pedig köszönjü... (2010.08.29. 02:27) Rave-re dudorogni - 2. nap
  • TLSoft: Lefogadom, hogy Ti is ZsIndex bérencek vagytok. Már bánom, hogy megtaláltam ezt a szubjektív hulla... (2010.08.29. 01:03) Rave-re dudorogni - 2. nap
  • Merkoffo: állítólag TCs-n picivel sűrűbben voltak tavaly az emberek, de igen, rengetegen voltak. (2010.08.28. 12:26) Félfesztivál
  • m. g.: asszem igazatok volt, az életben nem láttam ennyi embert szin koncerten, mint scooteren... (2010.08.28. 11:33) Félfesztivál
  • Utolsó 20

Régen várt !DelaDap-interjú

2009.07.18. 18:32 .Bigyó.

Kis késlekedéssel bár, de elkészült a !DelaDap  interjúnk. Én kérdeztem, Stani Vana, a zenekar frontembere válaszolt, Mandrake pedig lefordította. Íme:

Honnan a név? Mit jelent a !DelaDap?

A !DelaDap egy kifejezés a romani (cigány) nyelvben és valami olyasmit jelent, hogy „add a ritmust”.

Olvastam a honlapotokon, hogy egy ideig egy roma közösségben éltél, de hogyan jött pontosan a zenekar alakítás ötlete? És miért ezt a stílust választottátok? Mit jelent neked a városi cigány zene (urban gypsy sound)?

Az ötlet, hogy valami !DelaDap-hoz hasonlót csináljak nem úgy jött, hogy egy reggel azzal az ötlettel ébredtem, hogy „ó, csinálnom kéne egy városi cigány zenekart”. Valójában már egy ideje gondolkodtam rajta. Az esemény, ami végül is beindított, egy rövid nyaralás volt Szlovákiának abban a részében, ahol gyermekkoromban is töltöttem egy kis időt. E nyaralás alkalmával találkoztunk cigány muzsikusokkal, hallgattuk a zenéjüket, és akkor azt mondtam magamnak, „tényleg ezt kellene csinálnod”.

A „városi” és a „cigány” szavak kombinációja valahogy azt próbálja szimbolizálni, hogy nem hagyományos cigány zenét csinálunk, hanem egy lépéssel tovább megyünk, városi környezetbe helyezzük - ez nekem elsősorban modern tánczenei ritmusokat, motívumokat és elektronikát jelent -, és ezáltal megpróbálunk nagyszerű zenét csinálni, ami megfelel a 21. századnak.

A !DelaDap tagjának lenni teljes munkaidős elfoglaltság? Vagy csinálsz mást is a zenélés mellett?

Valójában 36 órás munka… naponta! ;-) Sajnos a zenélés manapság nem elég arra, hogy eltartsam a családot, úgyhogy a fennmaradó időben - ami kb. MÍNUSZ 12 óra naponta - azért dolgozom, hogy kifizethessek pár számlát.

 Úgy tűnik, hogy - jelenleg - a zenekarnak 7 állandó tagja van. A színpadon azonban számos vendégzenésszel dolgoztok. Van ennek valami különösebb oka? Hogyan választjátok ki a vendégelőadókat?

Az ok egészen egyszerű. A zene - és a kultúra általában - csak úgy fejlődik, ha nyitott vagy, és ha találkozol, és eszmét cserélsz más művészekkel. A vendégekkel való közös előadás tehát mindig amolyan adok-kapok, és fontos lépés az új ötletekhez. Hihetetlenül inspiráló. És hát igazából nem „választjuk” a vendégeinket - egyszerűen megtörténik. Találkozol valakivel, kapcsolatba kerültök, és egy ponton azt mondod, csináljunk valamit együtt!

Mi ihlet meg, amikor új dalt írtok? Honnan jönnek a dallamok? Van kedvenc zenekarod, vagy zenészed, aki inspirál?

A dalszerzés folyamata minden alkalommal más. Néha csak úgy megtörténik próbák során, néha valamelyik zenészünk eljátszik egy dallamot, és mi továbbfejlesztjük. Néha valamelyikünk egy többé-kevésbé kész dallal állít be, ami aztán tovább alakul a produkciós folyamat során. Majdnem mindenből, amit hallunk, inspirációt merítünk. Népdalokból, jazzből, még klasszikus zenéből is, de nem adott zenekaroktól, vagy zenészektől. 
 

 

 
A Sara La Kali album a múlt novemberben jött ki. Dolgoztok már újabb lemezen, vagy új dalokon?

Folyamatosan dolgozunk új dalokon. Mikor befejeztük a Sara La Kali-t, már volt néhány új dalunk, legalább még egy albumra való. Annak a kiválasztása, hogy mi az amit megtartunk, és mi az, aminek még „várnia kell”, mindig a folyamat legnehezebb része.

Milyen kritikai fogadtatásban részesült a Sara La Kali, és hogyan tetszett a közönségnek?

A fogadtatás többnyire nagyon jó volt. A legtöbb kritika azt mondta, ez eddig a legkimunkáltabb albumunk. Az egyik idézet, ami nagyon tetszik, azt írta, hogy a Sara La Kali „érettebben” szól, mint az elődei. Nos, 7 évnyi turnézás után az embernek valóban el kell gondolkodnia azon, hogy ideje kicsit felnőni.

Volt még egy kritika, amire egész jól emlékszem - egy nem túl barátságos -, ami azt írta, hallható, hogy a !DelaDap egyértelműen fel akar kerülni a sikerlistákra. Nos, a pasasnak abszolút igaza van. Nem leszünk elégedettek addig, míg a cigányzene listavezető nem lesz ;-)

Ami az élő közönséget illeti - nem igazán tudod megmondani a különbséget egy album és az azt követő fogadtatása terén, mert szinte mindig eljátsszuk a legtöbb dalt a következő lemezről jóval azt megelőzően, hogy stúdióban rögzítenénk. Az élő közönség tehát mindig egy lépéssel előrébb jár, és nekünk mindenképpen szükségünk van a visszajelzéseikre, mielőtt stúdióba vonulunk. 
 
Milyen a kapcsolat a közönséggel és a rajongókkal? Rendszeresen kommunikáltok velük?

Persze. A zene kommunikáció. A show közben, előtte, utána… És a rajongóink nagyon aktívak a myspace oldalunkon (http://www.myspace.com/deladap), és nagyon sok pozitív visszajelzés érkezik tőlük.

Van olyan célotok, hogy a roma zenét és kultúrát közelebb hozzátok a mainstream-hez? Kaptok negatív kritikát azért, mert cigány zenét játszotok?

Hoppá - úgy tűnik, ezt a kérdést már korábban megválaszoltam, mert nem tudtam, hogy sor kerül rá. De megint csak: igen, egyértelműen közelebb szeretnénk hozni ezt a nagyszerű zenét az emberekhez. Minden emberhez, nem csak a hozzáértők maroknyi csoportjához. „Popossá” akarjuk tenni a „populáris” pozitív értelmében. Hiszünk benne, hogy ezt a fajta zenei hatás megérdemli.

Minden évben sok koncertet adtok Magyarországon (a honlapotokon 8 alkalom szerepel az év végéig). Hogyan tudnád jellemezni a magyar közönséget, és mi az oka ezeknek a gyakori látogatásoknak?

A magyar közönség a kezdetek óta nagyon különleges. Nem tudom igazán meghatározni, miért. Úgy tűnik, a magyaroknak - és ebben igazából minden életkori csoport benne van - különleges kapcsolata van a zenével, amit csinálunk. Így a magyarországi koncertek mindig kiemelkedők. Szeretünk magyar közönségnek játszani. Nagyon sok energia van a visszajelzéseikben - olyan, mint egy erőmű. És természetesen ahol megkapod ezt a fajta támogatást, oda mindig szívesen térsz vissza. És a magyar promoterek is tudják, hogy a !DelaDap „működik”, és a koncertek mindig nagyszerűen sikerülnek.

Jártál már Szegeden (a zenekarral, vagy anélkül)?

Igazából még nem. Mindenesetre már nagyon várjuk. 
 
Mire számíthat tőletek a közönség a szegedi koncerten?

A közönség 200% energiára számíthat! És talán még néhány új dalra is - majd meglátjuk ;-) 
 
Itt maradtok városban (vagy a fesztiválon) néhány napig a koncert után?

Sajnos igen kevésszer van alkalmunk hosszabb időt tölteni olyan helyeken, ahol játszunk. Kár érte, de ilyen a turnézós élet: utazás, szálloda, színpad, találkozás néhány kedves emberrel, szálloda, utazás megint… Rock'n'Roll. Nem sokat változott az elmúlt fél évszázadban. 
 
Thanks a lot and a big hello to all fans in Szeged. See you soon!

Stani & !DelaDap

Szólj hozzá!

Címkék: zene interjú exkluzív szin 2009 deladap szinterjú

A bejegyzés trackback címe:

https://szin.blog.hu/api/trackback/id/tr651253477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása