Szociálisak vagyunk

SZIN-blog

SZIN 2010

0. nap

1. nap

2. nap

3. nap

SZIN 2007-2009

eXTReMe Tracker

Friss hozzászólások

  • .Bigyó.: Köszi ezeket az infókat, remélem, jövőre is belefutunk! Meglehetősen jó az ízlése :) (2010.08.30. 20:32) Záróra - SZIN 2010 recap
  • Telepi János: A kék elefántot idén először a budapesti Szabadság téren láttam a Rogán-féle ingyenfeszten (Belvár... (2010.08.30. 15:04) Záróra - SZIN 2010 recap
  • mandrake: @dánielisonfire: Nice saving :) Semmi gáz. (2010.08.30. 03:44) Kétballábas
  • dánielisonfire: Sziasztok SZIN-Blog team! Én a Chasing Rainbows együttes énekese vagyok és az egész banda nevében ... (2010.08.29. 15:08) Kétballábas
  • .Bigyó.: A blogot nem említették meg, csak a szavazókat, ezért savanyú a szánk íze egy cseppet. De sebaj, o... (2010.08.29. 13:42) Kétballábas
  • Jumi: Nekem igazán tetszett a SZIN és a sikeresen bejutó Chasing Rainbows zenekar is. DE nem értek egyet... (2010.08.29. 12:32) Kétballábas
  • .Bigyó.: Érdekelné a szerkesztőséget, hogy ezt a konzekvenciát miből vontad le. A véleményt pedig köszönjü... (2010.08.29. 02:27) Rave-re dudorogni - 2. nap
  • TLSoft: Lefogadom, hogy Ti is ZsIndex bérencek vagytok. Már bánom, hogy megtaláltam ezt a szubjektív hulla... (2010.08.29. 01:03) Rave-re dudorogni - 2. nap
  • Merkoffo: állítólag TCs-n picivel sűrűbben voltak tavaly az emberek, de igen, rengetegen voltak. (2010.08.28. 12:26) Félfesztivál
  • m. g.: asszem igazatok volt, az életben nem láttam ennyi embert szin koncerten, mint scooteren... (2010.08.28. 11:33) Félfesztivál
  • Utolsó 20

SZINterjú a Fish! zenekarral

2010.08.17. 20:47 Vicktor

Mivel ez egy nem hivatalos blog, ezért úgy gondolom nyugodtan lehetünk szubjektívek, és mondhatom hogy számomra a Fish! zenekaré a legjobban várt magyar koncert lesz. Készítettünk velük egy rövid interjút, és mivel a zenekar frontembere dj-ként is tevékenykedni fog a fesztiválon, ezt sem hagytuk ki a kérdések sorából: :)

Üdvözöllek a szinblog nevében, csapjunk is bele!
Ti a saját stílusotokat hardpop-ként jellemzitek. Ezzel a stílussal kezdte meg működését a zenekar vagy voltak esetleg vakvágányok és melyik zenekarok voltak rátok behatással? (Nyugalom azt nem kérdezem meg honnan a név)

- A hardpopot magunknak találtuk ki, mert nem tudtuk volna megmondani, milyen zenét is játszunk, rengeteg hatásból táplálkoztunk, volt itt funky, klasszikus rock, hiphop, nu metalos bohóckodás, diszkó...a kezdeti időszakban dj is játszott velünk, volt scratch, elektronikus alapok, minden kutya fasza, ömlesztve. Gyakorlatilag a mai napig ez történik, csak az arányok eltolódtak és letisztult a kép, maradt a punkos rock'n'roll, a funk ipszilon nélkül és a táncos grúvok elektronika nélkül. Ha meg kell nevezni pár hatást, akkor legyen a Faith No More, az AC/DC és a korai Incubus, de a zenekar nagy kedvence a Muse és a Danko Jones is. Nincs igazság.

Jártatok ebben az évben egypár fesztiválon (már ami meg volt tartva) volt esetleg pozitívan vagy negatívan kiemelkedő?

- A Hegyalja parádés lett idén, de nem hagynám ki a VOLT-ot, a Gyárfesztet és a Campust sem. Azt se felejtsük el, hogy van még hátra három-négy fesztivál, ezeket is töretlen lelkesedéssel várjuk, mert szeretjük mindet. Az idei Sziget bulink is nagyszerű volt, főleg a korai időpont és a 35 fokos hőség szorításában, maga a fesztivál viszont nem varázsolt el. A vidéki partikat jobban kedveljük idén, Szegedet különösen várjuk, több szállal is kötődünk a városhoz. A balfasz, dilettáns fesztiválszervezőket pedig innen is üdvözöljük...nem mindenki király.

Kezdetekben még elég sok feldolgozást játszottatok. Most ez így két nagy és négy kislemez után teljesen eltűnt, vagy azért még elővesztek néhányat (vagy esetleg újabbakat mint az MTV Icon-osok)?

- Mostanában inkább a saját számainkba építünk bele ezt-azt, ezek a kis változtatások nagyon jól működnek és a magunk számára is ápdételni tudjuk a saját dalainkat. Mivel a Fish! esetében nem ötéves tervek szerint történnek a dolgok, sokkal inkább érzésre, ezért bármikor előjöhet valami újabb feldolgozás ötlete. Vagy írjátok meg, mit szeretnétek és ülünk rajta pár hónapig.

Az igazi áttörést talán az első magyar nyelvű lemez a "Csinálj egy lemezt" hozta meg, ezt ti is így érzitek? Milyen arányban állnak mostanában a magyar és az angol számok a koncerteken?

- Így van, bár az áttörés szó legalább olyan vicces, mint a befutás, legalábbis ebben az országban. Maradjunk annyiban, hogy ami 2008-ban elkezdődött a Stand Up kislemezzel (Keep Your Secret, You vs Me), az tökéletesen folytatódott a tavalyi nagylemezzel és az idei kicsivel. Lemezen egyforma az arány, élőben viszont több a magyar dal, az általunk képviselt - talán egyedülálló - ironikus, csipkelődős szövegvilág jobban működik magyarul.


Nemrégiben a legújabb kislemezt ingyen letölthetővé tettétek az oldalatokról. Miért megint kislemez, miért megint magyarul és miért ingyen?

- Egyre kevésbé hiszünk a nagylemezben. Megváltoztak a zene hallgatásának, beszerzésének, reklámozásának szokásai. A fejeknek nincs ideje végighallgatni 12-13 számot, sőt, ha elsőre nem jön be a dal, lehet hogy egyet sem hallgatnak végig. Mindenki kényelmes, mindenki letölt, cédét nincs értelme kiadni. Ez van, nem kell hisztizni, itt van négy dal, tizenöt perc, tessék. Jó minőség, egy kattintás az oldalunkon, nem kell utánamenni, akinek tetszik, eljön koncertre, akinek nem, az letörli a gépéről vagy a telefonjáról. Nagyon egyszerű és nálunk remekül működik, ezt bizonyítják a fesztiválos bulijaink nézőszámai és az új számok ismerete a drága közönség részéről. A magyar nyelv pedig azért marad, mert így kerek a Fish!.

A nyári szezon lezárultával mik a tervek, folytatódnak a koncertek, vagy esetleg stúdióba vonultok?

- A tavaszi klubturné és a nyári fesztiválturné után ősszel is maradunk színpadon, ott vagyunk a legjobbak, de persze vannak más elfoglaltságok is. A legfontosabb egy klip a Mindenki király kislemez négy számának egyikéhez, ez szeptember környékén lesz aktuális. Nem tudunk leállni a zeneszerzéssel sem, már van újabb három dal, amire szövegeket kell csiszolni, a többiek már el is kezdtek basztatni.

A SZIN fesztiválon egy nap fogtok fellépni a PASO-val. Esetleg van rá esély, hogy KRSA is megjelenik a színpadon?

- Amennyiben ez a jóember már ott lesz a Fish! koncert időpontjában, akkor mindenképp, de ha nem, akkor is megoldjuk. Különben is akkora, mint a Binges, két ilyen törpe meg sok lenne a színpadon. Akárhogy lesz, imádni fogjátok.



Koncert előtt oldjátok valami folyékonnyal a feszültséget, vagy meghagyjátok koncert utánra? Esetleg teljes absztinenciába burkolóztatok?

- Koncert előtt és alatt nincs vedelés és feszültség sem, persze egy sör vagy egy jó pálinka belefér. Színpadon csak víz, koncert után meg jöhet bármi, nem szoktunk elszaladni, inkább mulatunk a néppel együtt. Kedves, jól nevelt urak vagyunk, hadd ne mondjam.

És a bónusz: A SZIN a legnagyobb öko-tudatos fesztivál Magyarországon. Mi a véleményetek a klímaváltozásról? Hogyan véditek a környezetet?

- Egyre furcsábbak a hirtelen időjárásváltozások, a hőmérséklet, az esőzés, gondoljunk csak erre a nyárra. Nyilván nem ülünk otthon a körmünket rágva, a bolygó jövőjéért aggódva, de ezek a jelek intőek lehetnek mindenki számára. Túl kényelmes és beleszarós a ma embere, a jövőé még inkább az lesz...nem túl fényes kilátások. A zenekarban van agrármérnök és mezőgazdász is, de nem csak ezért figyelünk. Szelektív hulladékgyűjtés, pazarlásmentes víz és áramhasználat, illetve a kerékpáros közlekedés, ezeket a zöld sportokat napi szinten űzzük.


 

Egy picit áttérve Dj Senior Hal-ra, ugyanis minden éjszaka te pörgeted a lemezeket a Borsodi Malátabárban. Valószínűleg a Szegediek a zenekari munkádat jobban ismerik úgyhogy tisztázzuk az alapokat. Mit érdemes tudni rólad tudni mint Dj? Mióta csinálod, mit várhatnak akik téged szeretnének meghallgatni és mégis honnan jött ez az egész?

- Hiánypótlóként indult a dolog pár éve: a koncertjeink után nem volt semmi, mindenki ment haza, pedig reggelig hőzöngött volna a nép. Mivel zenei mindenevő vagyok, mindig is érdekelt a dj-zés. Gagyimentes házibuli, leginkább így tudnám vázolni a partikat, zúzós és vidám zenék mennek stílusbeli kötöttségek nélkül. Ez a zenekarra is igaz valahol, a párhuzam pedig folytatható: nem vagyok technikás dj, inkább a jó buli érdekel és a közönség bevonása, amennyire lehet. Ahogy egy zenekarnál nem túl érdekes, ahogy állnak és játszanak, úgy egy dj is túlléphet azon, hogy áll a pult mögött és néha meglengeti a kezét. Az idei Borsodis fesztiválok mindegyikén játszottam, kiváló bálok voltak, köszönet és üdv Várpalotára, Tokajba és Debrecenbe! Ja és a Malátabárban délutánonként is várjuk a koránkelőket a Kettőnégyes haverjaimmal.

Okoz problémát zenekari és lemezlovasi teendőidet összeegyeztetni?-

- Néha előfordul, de a zenekar mindig elsőbbséget élvez, az a legfontosabb.

Bakelit, cd, laptop vagy esetleg ezek keveréke?

- Cd. Egyszerű, pótolható, nem foglal sok helyet. Egyébként manapság a cédével is már reneszánsznak számít az ember, laptop, usb-s cuccok, ezek mennek. Minden tiszteletem az igazán jó bakelitlovasoké, én nem ilyen vagyok, de nyilván mindegyikünknél a buli az első. A közönséget egyébként szerintem cseppet sem érdekli, ki miről játszik, sokkal inkább, hogy hogyan, de leginkább, hogy mit.

Hogy viseled a részegen Lady Gagát kérő kiscsajokat? Vagy nem jellemző hogy stílusidegen zenékkel zaklatnak? Esetleg érdekes történet ezzel kapcsolatban?

- Legendásan bársonyos modorommal felvilágosítom őket, hogy ez nem az én stílusom és lehet, hogy nem az ő bulijuk, de próbálják ki. Ez általában helyszínfüggő...egy fesztiválon nincs ilyen, akinek nem tetszik, elmegy másik sátorba. Egy klubban más, oda egész éjszakára jön az ember és előfordul, hogy adott pillanatban kitalálja magát, mint az a csaj, aki valami szaros árenbít követelt egy funk/break buliban és addig csinálta, míg megszavaztattam a kétszáz emberrel, hogy tönkretegye-e a szórakozásukat. A nagy számok törvénye, tudod. Még a kabátját is ráadták, kultúrált szórakozás: ez a lényeg.

Köszönöm a válaszokat, augusztus végén találkozunk Szegeden.

Letöltés, hivatalos honlap:
http://www.fishonline.hu

Myspace:
http://www.myspace.com/fishonline

Fish! facebook:
http://www.facebook.com/pages/Fish/242089575425

Senior Hal facebook:
http://www.facebook.com/pages/Senior-Hal-Kovacs-Krisztian/146677682025097

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szin.blog.hu/api/trackback/id/tr102228850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Combi a ballibes Ferkófan 2010.08.18. 09:53:27

Legendásan bársonyos modorommal...Még a kabátját is ráadták
rofl :D
süti beállítások módosítása